NP č.621 > Socky„Při shánění bydlení člověk čelí mnoha předsudkům“ aneb Jak se hledá domov lidem v sociální tísnitext: Alžběta Ruschková, ilustrace: pxhere

Zlepšovat svou situaci – to je hlavním cílem prodeje Nového Prostoru. Klienti se snaží dát svůj život do pořádku a v ideálním případě i najít stabilní bydlení. Jak se ale takový „skutečný domov“ po zkušenosti s životem na ubytovně, na nocležně, či dokonce na ulici hledá?

Velká část klientů Nového Prostoru už dnes díky prodeji časopisu na ulici žít nemusí. Pravidelný přivýdělek i podpora ze strany sociálních pracovníků, kteří jim pomáhají pracovat na zvyšování jejich životní úrovně, jim většinou umožní zajistit si alespoň provizorní ubytování na nocležnách či ubytovnách.

 

Udělat další krok, tedy sehnat si trvale vlastní bydlení, ono „doma“, které by jim poskytlo skutečné zázemí pro hledání stálého zaměstnání a usnadnilo opětovnou integraci do většinové společnosti, už se ale mnohdy zdá téměř nemožné. Klienti tak často setrvávají v provizoriu nocležen a ubytoven i řadu let. Ve špatných podmínkách, jako jsou především nedostatek soukromí na vícelůžkových pokojích, špatné hygienické podmínky a nadměrný hluk (mnohdy i v nočních hodinách), se nicméně na práci dá jen velmi těžko připravit.

 

Velkým problémem při hledání nového domova bývají nepřekvapivě finance. V Praze a jejím okolí i dalších větších městech, kde se Nový Prostor prodává, ceny komerčních nájemních bytů dosahují mnohdy takřka astronomických částek. Lidé s nestabilním příjmem se pak ocitají v začarovaném kruhu – bez vyhovujícího bydlení si jen obtížně naleznou a udrží lepší práci a bez jistého výdělku zas nedosáhnou na vysoké nájmy.

Klienti často setrvávají v provizoriu nocležen a ubytoven i řadu let. 

Někteří klienti Nového Prostoru navíc ze zdravotních důvodů pobírají invalidní důchod a prodejem časopisu si pouze přivydělávají k nízkým dávkám, na které mají nárok. Jejich vyhlídky na jinou práci jsou proto velmi omezené. Část z nich dokonce právě kvůli svému zdravotnímu stavu o původní zaměstnání i trvalé bydlení přišla. To je i případ paní Dany*, která nakonec měla to štěstí a své „doma“ po několika letech na ubytovně opět získala.

 

 „Sehnat nájemní byt bylo opravdu hodně obtížné. Pomáhali mi s tím mí skvělí zákazníci. Já jsem v té době neměla internet, takže pro mě hledali a obvolávali vhodné inzeráty,“ vypráví paní Dana.

 

S placením nájemného může významně pomoci například příspěvek na bydlení, na který má naprostá většina klientů nárok. Je třeba ale počítat i s jistinou, lidově řečeno kaucí ve výši jednoho až tří nájmů, kterou musí nový nájemník zaplatit. Paní Daně pomohli situaci vyřešit opět její ochotní zákazníci. To ale ani zdaleka nebývá pravidlem. Dát dohromady tak vysokou částku naráz je pak pro mnohé velmi obtížné. Ani vyřešení složité finanční situace ale velmi často nevede ke kýženému výsledku.

 

„Při prohlídkách jsem nesměla zmínit, že prodávám Nový Prostor, jinak pronajímatelé kvůli předsudkům a obavám většinou couvli. Nakonec se mi ale podařilo sehnat malou garsonku a jsem teď moc spokojená. Není to nic nóbl, ale je to moje!“ vysvětluje Dana.

Předsudky, které pronajímatelé vůči lidem v sociální tísni, pobírajícím dávky sociální pomoci a s nejistými příjmy mají, hrají při hledání bydlení mnohdy zásadní roli.

Právě předsudky, které pronajímatelé vůči lidem v sociální tísni, pobírajícím dávky sociální pomoci a s nejistými příjmy mají, hrají při hledání bydlení mnohdy zásadní roli. Podle průzkumu redakce se s nimi při snaze o nalezení nového domova setkal prakticky každý klient Nového Prostoru.

 

„Když člověk řekne, že je na ubytovně nebo na azylu, tak mu při prohlídce vždycky řeknou, že se ozvou, a už se neozvou,“ popisuje podobnou zkušenost paní Jaroslava*.

 

Lidé, kteří se často intenzivně snaží odrazit ode dna a začít nový život, tak mnohdy „narazí“ hned na samém začátku, jelikož většinou ani nedostanou šanci ukázat, že by byli schopní své závazky plnit. Pro část z nich je tak jediným klíčem k lepším životním podmínkám a většímu soukromí hledání bydlení u známých. Ve většině případů pak ale nemají uzavřenou nájemní smlouvu, a přicházejí tudíž o nárok na již zmíněný příspěvek na bydlení, který by mohl jejich napjatou finanční situaci značně vylepšit. Navíc neustále čelí potenciální hrozbě ztráty střechy nad hlavou bez řádné výpovědní lhůty. Jiní pak volí další alternativní řešení – například pronájem karavanu. Tato varianta je sice levnější, nicméně k vyhovujícímu a stabilnímu zázemí má stále ještě daleko.

 

Jako možné řešení se nabízí podat žádost o sociální byt. Ani to nicméně není zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. O tom ale zas příště…

 

*Skutečná jména klientů pro jejich vlastní ochranu neuvádíme, jejich identitu ale redakce zná.

 

 

 

Naši sociální pracovníci pomáhají lidem v sociální tísni řešit obtížné životní situace. Bez vás to ale nejde. Podpořte nás prosím peněžním darem a pomozte Novému Prostoru financovat poskytování sociální práce, díky které se naši klienti mohou znovu začlenit do běžného života.


Alžběta Ruschková autor / Alžběta Ruschková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

„Při shánění bydlení člověk čelí mnoha předsudkům“ aneb Jak se hledá domov lidem v sociální tísni / Alžběta Ruschková > NP č.621 > Socky Zlepšovat svou situaci – to je hlavním cílem prodeje Nového Prostoru. Klienti se snaží dát svůj život do pořádku a v ideálním případě i najít stabilní bydlení. Jak se ale takový „skutečný domov“ po zkušenosti s životem na ubytovně, na nocležně, či dokonce na ulici hledá? číst dále Nejpotřebnější často nepobírají sociální dávky. Nevědí, na co mají nárok. / Alžběta Ruschková > NP č.600 > Socky Více než polovina lidí v sociální tísni netuší, na jaké dávky mají nárok. To vyplývá z nedávného průzkumu, který redakce časopisu Nový Prostor provedla mezi svými klienty. Obtížná orientace ve složitém a mnohdy nepřehledném systému státní sociální pomoci je jedním z nejběžnějších problémů, se kterým se lidé bez majetku či bez domova potýkají. číst dále Pracovat, nebo pobírat dávky? Ministerstvo na podnět Nového Prostoru mění demotivační systém / Alžběta Ruschková > NP č.609 > Socky Klienti Nového Prostoru dlouhodobě čelili nelehké volbě – pracovat, snažit se postavit na vlastní nohy a kvůli tomuto malému a často nestabilnímu přivýdělku přijít o finanční podporu v hmotné nouzi, nebo nic nedělat, existenčně záviset pouze na státu a pobírat jisté peníze? Tento špatně nastavený a pro mnohé demotivační systém se teď ale díky proaktivnímu přístupu Ministerstva práce a sociálních věcí postupně mění. číst dále „Málem jsem skončila zase na ulici.“ Zpožďování dávek dostává ohrožené skupiny do potíží / Alžběta Ruschková > NP č.604 > Socky Na některé sociální dávky jejich příjemci čekají i několik měsíců. Zpožďování státní finanční podpory ale může mít pro ty, kteří jsou na ní existenčně závislí, drtivé dopady. Problém, o kterém se v poslední době diskutuje čím dál častěji, avšak zatím bez viditelného výsledku, se bezprostředně týká i klientů Nového Prostoru. Mnozí z nich tak žijí každý měsíc ve strachu, že přijdou o těžce získané bydlení. číst dále