NP č.610 > Prodejci NPNastupovat, vyplouváme za zvířaty!text: Monika Dvořáková, foto: Jolana Haismanová

Když jsme se v létě na tradičním opékání špekáčků v Braníku s prodejci bavili o tom, že bychom mohli jet na výlet, ještě jsme netušili, jaké pozdvižení tím způsobíme. Vůbec jsme v tu dobu nevěděli, kdy a kam vyrazíme, ale jejich obrovské nadšení předpovídalo, že to bude stát za to. A taky že jo!

Na začátku srpna jsme to konečně rozsekli: navštívíme pražskou ZOO. A když už to má být výlet, tak se vším všudy. Takže žádná tramvaj, autobus nebo metro. Vezmeme to pěkně lodí po Vltavě. „To je nápad! Já nikdy lodí nejel, snad mají záchranné vesty. Ale já bych vás z té vody teda všechny klidně vylovil,“ slibuje prodejce Marek, a tím je definitivně rozhodnuto.

 

Den před konáním výletu připravují sociální pracovnice pro každého svačinu na cestu. Novoprostorácká svačina v překladu znamená zapečený toast se šunkou a sýrem a tatranka. Kvůli předpovědi počasí přibalujeme pro každého prodejce také pláštěnku.

 

Konečně je tady ten den! S výletníky se potkáváme na Palackého náměstí, rozdáváme svačiny a

pláštěnky, a přesouváme se k lodi, kterou doplujeme až k zoologické zahradě v Tróji. Jet lodí má jednu velkou výhodu – schováváme se před tím největším deštěm.

 

 Prodejci v zoo - plavba lodí

 

Prodejci jsou od začátku plavby nadšení, pro většinu z nich je to vůbec první projížďka v životě: „Takový fotky z lodi, co budu mít, to bude kamarádka čumět,“ říká si pro sebe prodejce Václav, s mobilem přilepeným na okénku. Zatímco většina prodejců jí připravenou svačinu a sbírá síly na pochod zoologickou zahradou, prodejce Marek propadá mírné panice. Právě totiž vjíždíme do první plavební komory. „My klesáme, vždyť klesáme!“ Naštěstí mu jeho pohotoví spolucestující hned vysvětlují, jak to v takové plavební komoře funguje, a tak na palubě znovu zavládne klid.

 

Hodinu před polednem vylézáme z lodi. Přepočítáváme výletníky a vyrážíme přes lávku k zoologické zahradě. Počasí nám sice v tu chvíli nepřeje, ale radost z výletu nám to nekazí. Jako první se vydáváme do pavilonu indonéské džungle, kde přečkáváme poslední přeháňku dne, a pak už vyrážíme k ledním medvědům. U nich propuká radost, která je vysoce nakažlivá a nutí k úsměvu i náhodné kolemjdoucí.

 

 Prodejci v zoo - prodejkyně Eva u ledního medvěda

 

„Vidět ledního medvěda jsem si přála jako dítě a nemůžu uvěřit tomu, že ho teď skoro v padesáti letech konečně vidím,“ povídá prodejkyně Eva a spěchá do nedalekého obchodu se suvenýry, aby si koupila alespoň drobnost na památku v podobě kapesního zrcátka s oblíbeným ledním medvědem.

 

Po dvou hodinách strávených v ZOO sice dobrá nálada neubývá, slábnou ale fyzické síly.  A tak vyhlašujeme přestávku na oběd a limonádu. Společnost u oběda nám navíc dělají nedaleko stojící sloni: „Moje nejoblíbenější zvíře je stoprocentně slon! Od jednoho pána tady jsem se dozvěděl, že támhleta slonice se jmenuje Gulab a narodila se už v roce 1959. Vždyť to je neuvěřitelný,“ vypráví s nadšením prodejce Richard.

 

Prodejci v zoo - prodejce Richard u slonů 

 

V zoologické zahradě nakonec strávíme i skoro celé odpoledne, a když konečně dorazíme k lachtanům, kteří jsou naší poslední zastávkou, je na našich výletnících vidět, jak jsou unavení. Unavení, ale šťastní. „Já snad zejtra ani nebudu moct chodit! Vždyť jsme ušli osm kilometrů, to už jsem spoustu let nenachodila, jak mám ty berle. Ale za zvířátkama jsem musela, to je jasný,“ shrnuje prodejkyně Zdeňka.

 

 Prodejci v zoo

 

Může se zdát, že výlet do zoologické zahrady nemůže být pro něčí život tak zásadní. Ale pro naše prodejce byl ten den výjimečný. I dnes, tedy po více než dvou týdnech, prodejci v denním centru vášnivě diskutovali nad tím, jaké zvíře bylo nejlepší, jaká byla plavba lodí, jak chtěl prodejce Marka sníst pták a jak výborný byl ten smažený sýr k obědu.

 

Všem zákaznicím a zákazníkům moc děkujeme za to, že jsme díky vám mohli strávit nádherný den s našimi prodejci. 

 

 Výlet prodejců do zoo

 

Podpořte nás, abychom mohli dál pomáhat. Třeba prostřednictvím platformy Darujme. Děkujeme!


Monika Dvořáková autor / Monika Dvořáková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Přál bych si, aby česká společnost opět zažila období kulturní hojnosti
Prodejkyně Kamila versus violoncellista Tomáš Jamník / Alžběta Ruschková
> NP č.610 > Prodejci NP V posledních měsících se pohyboval především mezi New Yorkem a Berlínem, svůj nedávný pobyt v Čechách pak plně věnoval studentům. Není proto divu, že je violoncellista Tomáš Jamník (*1985) jen obtížně k zastižení, a osobní setkání s prodejkyní Kamilou se tak tentokrát nepodařilo uskutečnit. Rozhovor, byť proběhl přes telefon, se ale nesl ve velmi přátelském duchu a hudebníkovo nadšení pro věc z něj přímo čiší. Posuďte sami.
číst dále
„Já na ty počítače moc nejsem.“ Jak bouráním stereotypů můžeme objevovat talenty v IT / Mariana Petřáková > NP č.610 > Téma čísla Pod pojmem talent si většina z nás představí výjimečnou přirozenou schopnost nebo nadání pro určitou dovednost, činnost či obor. Vrozený potenciál, kterým jedinci disponují a který často vede k vynikajícím výkonům a úspěchům, je-li správně rozvíjen. Co když nám ale společenské předsudky a kulturní očekávání aktivně brání v tom náš talent vůbec objevit? Svět informačních technologií je toho příkladem. číst dále Zábava i zamyšlení nad morálními hodnotami: Nový Prostor uvádí unikátní speciál pro malé i velké / Nikola Machala > NP č.610 > Blog Nový Prostor vydá letos na podzim unikátní interaktivní speciál, který malým i velkým čtenářům pomůže zahnat nudu, menší zabaví poučnými úkoly a starší seznámí hravou formou s příčinami bezdomovectví. Publikace vznikne ve spolupráci s dětským časopisem Raketa. číst dále

Nejčtenější články autora

V lezení mi není nic cizí
Lezec Adam Ondra versus prodejce Michal / Monika Dvořáková
> NP č.620 > Prodejci NP S českým lezcem Adamem Ondrou se prodejce Michal setkal v kanceláři jednoho z prosklených pankráckých věžáků. Nad kávou a výhledem na Prahu si povídali o tréninku, slávě i olympijských hrách.
číst dále
Pastoral Brothers: Máme nevyčerpatelný a nekonečný příběh / Monika Dvořáková > NP č.614 > Rozhovor Nápad točit videa dostali v hospodě u piva, dnes je na sociálních sítích sledují tisíce lidí. Jakub Helebrant a Karel Müller jsou evangeličtí faráři, známí především z YouTube a platformy X, kde různými formami řeší víru a vyjadřují se k aktuálním tématům. O tom, jak dnes vypadá mediální obraz faráře nebo jestli může umělá inteligence psát kázání, jsme si povídali s Pastoral Brothers. číst dále Nastupovat, vyplouváme za zvířaty! / Monika Dvořáková > NP č.610 > Prodejci NP Když jsme se v létě na tradičním opékání špekáčků v Braníku s prodejci bavili o tom, že bychom mohli jet na výlet, ještě jsme netušili, jaké pozdvižení tím způsobíme. Vůbec jsme v tu dobu nevěděli, kdy a kam vyrazíme, ale jejich obrovské nadšení předpovídalo, že to bude stát za to. A taky že jo! číst dále Mám rád být ve smečce
Prodejce Marek versus Zdeněk Piškula / Monika Dvořáková
> NP č.618 > Prodejci NP V prostorách pražského denního centra se prodejce Marek setkal s hercem Zdeňkem Piškulou. Kromě herectví přišla řeč třeba i na fotbal nebo na to, proč dal Zdeněk hudební kariéru k ledu.
číst dále