NP č.401 > Pošli to dálLéto s kovbojemAndrea Novotná

Ministr financí se stará nejen o státní finance. Toto léto se postaral i o novináře, které zbavil postrachu zvaného „okurková sezona“.

 

V přímém přenosu jsme mohli sledovat představení, o němž se do té doby šlo domnívat, že se může odehrát snad jen v Itálii v dobách největší slávy mafie anebo v dávnějších časech v některém obzvlášť zkorumpovaném městě divokého Západu.

Kalousek se angažuje proti vydání ministryně obviněné z podvádění při obchodu, se kterým nemá nic společného. Kalousek volá vyšetřovateli. Kalousek volá policejnímu prezidentovi. Kalousek podává na obvolávané stížnost. Kalousek pronásledovaný. Kalousek zamračený. Kalousek zpocený.

Klíčový svědek kauzy obviněný z korupce. Klíčový svědek přicházející o prověrku. Klíčový svědek zatčený na svém pracovišti za účasti speciální jednotky a obviněný z pohlavního zneužití čtrnáctileté dívky.

Byly by to pěkné záběry v detektivce, je to ale realita. Česká republika dělá dojem mafiánského státu – tím spíš, že Kalousek je stále ministr financí. Je mu už všechno jedno a pokládá svou ministerskou funkci prostě za luxusní únik před spravedlností, anebo počítá s tím, že mu projde cokoli?

Těžko říct. Nesnesitelný pocit, že politice vládne mafie, ale není trvale udržitelný. Léto s neposedným kovbojem může také znamenat přípravu na podzim, během nějž proti zkorumpovaným politikům patrně zkusí vystoupit někteří občané v roli šerifů.

Jsou tací, kteří se na to chystají už dnes. Agromagnát Andrej Babiš založil vlastní politickou stranu i vlastní týdeník 5+2 a hodlá právě na odporu ke korupci odstartovat politickou kariéru. Až zvítězí, bude prý Česko „řídit jako svoji firmu“. Znamená to, že ve státě budou platit vztahy nadřízenosti a podřízenosti namísto občanské rovnosti? Že všichni budou podléhat vrchnímu manažerovi? A lze si představit, že jeden z nejbohatších mužů v ČR neměl s korupčním systémem dosud nic společného?

Zvlčilí kovbojové jsou nesnesitelní. Ale s některými šerify může být ještě hůř.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Vzpomínky k použití / Andrea Novotná > NP č.463 > Pošli to dál Prezident Zeman oznámil, že jako jediná hlava státu ze zemí Evropské unie pojede do Číny a zúčastní se slavnostní přehlídky k výročí konce druhé světové války v Asii. Při zdůvodňování cesty se blýskl svými znalostmi dějepisu a připomenul, že naše svoboda nebyla vykoupena miliony mrtvých pouze na západní a východní frontě, ale že lidé umírali v boji s fašismem (tentokrát japonským) také v oblasti, kterou jsme si zvykli označovat jako Dálný východ. číst dále Střípky z dějin české emigrace / Andrea Novotná > NP č.460 > Téma čísla Z Česka v minulosti neodcházeli jen inženýři, jak nám dnes sugeruje jedna politička, když zdůvodňuje, proč není na místě cítit solidaritu s dnešními uprchlíky. Jsme národem emigrantů? A co se můžeme dozvědět z těch kapitol českých dějin, které se neodehrávaly v českých zemích? číst dále