NP č.502 > Novinky / TechnoskopV Indii auta budoucnosti jezdit nebudouDarek Šmíd

NE technologii, která připraví lidi o práci.

Zatímco se celý západní svět (alespoň podle západních médií) třese na to, až budou jeho silnice brázdit samořiditelné automobily, Indie se na věc podívala trochu z jiné strany – a došla k závěru, že auta, která jezdí sama, budou po prašných silnicích z Dillí do Varánásí jezdit nejdřív, až vyschne Ganga. „Samořiditelná auta v Indii nepovolíme," řekl indický ministr dopravy Nitin Gadkari, „chci, aby bylo tohle jasné. Nepovolíme jakoukoli technologii, která by připravovala lidi o práci. V zemi, kde máte nezaměstnanost, nemůžete mít technologii, která ve svém důsledku bere lidem práci."


Na první pohled se to může zdát trochu přitažené za pačesy, ale už na ten druhý se nabízí srovnání se současnou Afrikou. Turecký ekonom Dani Rodrick v Africe sleduje jev tzv. „předčasné deindustrializace". Ta spočívá v tom, že lidé tu ještě ani nezúročili možnosti, jaké jim nabízejí levné práce dneška, a už jdou zase od válu, protože je v těch pracích nahrazují efektivnější roboti.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

S jemností baletky / Jan Stern > NP č.502 > Fejeton Sociologové a jiní logové se přou o to, v jakém světě vlastně žijeme. Divím se, že jim to ještě nedošlo. Žijeme ve světě lhostejnosti. V odfrkávací civilizaci. číst dále Kopulace populace / Darek Šmíd > NP č.502 > Téma čísla Jak cestování pomáhá rozšiřovat a mísit lidský genofond? Nejen díky letním dovoleným je svět stále pestřejší. Čím k sobě máme díky cestování blíž, tím více se všichni podobáme jeden druhému, zamýšlí se Darek Šmíd. číst dále Ze zeměkoule je plastokoule / Darek Šmíd > NP č.502 > Novinky / Technoskop Od padesátých let vyprodukovali lidé ekvivalent jedné miliardy slonů v plastech číst dále Letní lásky Dovolená? Vše dovoleno / Redakce > NP č.502 > Téma čísla Jet na usmiřovací dovolenou k moři nebyl ten nejlepší nápad, Alena s Milanem by vám mohli vyprávět. Vzali si dva týdny volna, zarezervovali si parádní pokoj s výhledem na moře a těšili se, jak si bez těch každodenních starostí budou pěkně rozumět. Jenže po prvních pěti dnech došla situace tak daleko, že Alena požádala v recepci o samostatný pokoj. Vzhledem k tomu, že sezona byla v plném proudu, neuspěla a stejné to bylo i v jiných hotelích. Na další více než týden tak byli uvězněni v romantickém apartmánu s manželskou dvoupostelí, na které spali zády k sobě. číst dále