NP č.492 > Moje městoProdejce Tomáš: Kde je Hradec, tam žijí královéJan Štěpánek

Tomáš Máša je už z dálky nepřeslechnutelný. Usazen na židličce na rohu třídy Karla IV. a Baťkova náměstí čte nahlas vybrané pasáže z aktuálního vydání NP. Je jedním z pár prodejců NP v Hradci, městě, které se stalo jeho druhým domovem a na které nedá dopustit. V Praze je blaze, ale taky draze, říká původem Libeňák. „Tady mám přátele a známé, kteří mě drží nad vodou nejen teď, ale hlavně v době, když jsem utrpěl úraz, který mi otočil celý život vzhůru nohama.“

„Pořádnej kolpoltér má být přece slyšet," říká Tomáš ke svému výraznému prodejnímu stylu. „Pamatuju si, že jsem prodejcům Novýho Prostoru sám kdysi radil, jak mají správně prodávat. To jsem ještě netušil, že se jím jednou sám stanu," dodává nad kávou ve své oblíbené kavárně Čtyřlístek. Chodí sem třináctým rokem, chodil sem tedy ještě v době, kdy to byl „obyčejný" zdravý táta od dvou dětí.

Uklouzlo mi to na zmrzlý střeše a... bum! v kÓmatu jsem Byl měsíc.

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Štěpánek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.