NP č.489 > Téma číslaTvá stopaLibor Hruška, Jan Kalous

Odpadky, které po sobě zanecháváme, jsou zátěží pro naši planetu. No, to je jasné jako facka. O tom se asi nemá smysl znova rozepisovat. My jsme se rozhodli na fenomén odpadu podívat z těch méně zjevných úhlů. Odpadky jsou totiž kromě jiného i úžasným zdrojem příběhů, na kterých lze ukázat nejen obecnější trendy vypovídající o naší civilizaci, ale i o konkrétních lidech a jejich osudech.

A tak se v našem komponovaném tématu podíváme na skládky třeba pohledem antropologa – pan Sosna se léta věnuje nejen zasvěcenému rozboru toho, co lidé vyhazují, ale také pro nás v rozhovoru odkrývá fascinující svět dělníků pracujících na skládkách.

 

Vypravili jsme se také za Petrem Hanzelem a Jirkou Sedlákem z Bezobalu.org, kteří nám nastínili, jak je možné si zařídit život tak, aby po vás odpadků zůstávalo co nejméně. Vzali jsme je do z jejich pohledu pekelné jámy lvové, do klasické sámošky, a udělali s nimi nákup surovin na tažený štrúdl. Nákup pak vyložili v ateliéru a nafotili a pánové nám k tomu dodali obšírný komentář, co všechno jsme si mohli při nákupu odpustit.

 

Dojde i na prohrabování odpadků nejen pro potřeby bulváru, ale i coby uměleckého sebevyjádření či politického aktu.

 

A nakonec přijde, tak jak to už bývá, smrt. Protože když se to tak vezme, i naše tělo je po smrti takový odpadek, se kterým se dá naložit všelijak.


autor / Libor Hruška VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA autor / Jan Kalous VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Odpadkoví Stalkeři / Libor Hruška > NP č.489 > Téma čísla S analýzou odpadu pracují nejenom antropologové a archeologové, ale i vyšetřovatelé, bulvární novináři nebo političtí aktivisté. číst dále Neberte nám pokladní v obchoďáku / Darek Šmíd > NP č.489 > Novinky / Technoskop V budoucnosti si všechno oddřete sami – a zadarmo. Velký ohlas získalo na Facebooku hojně sdílené video o obchoďáku budoucnosti. V klipu jsou k vidění zákazníci, kteří s očima navrch hlavy bloumají mezi regály, zboží si házejí rovnou do kabelky a odcházejí zdánlivě bez placení. Nejde o halucinaci – ve videoklipu je k vidění prototyp skutečného obchodu Amazon Go. číst dále Smrt v obalu / Jan Kalous > NP č.489 > Téma čísla Pokud člověk nepřistoupí k radikálnímu řešení a kupříkladu se nevrhne do jícnu sopky, jak to měl udělat antický filosof Empedoklés z Akragantu, musí počítat s tím, že s nějakým obalem přijde do kontaktu i po smrti. Jsou samozřejmě i kultury, kde to jde bezobalově, předpokládejme ale, že naprostou většinu z nás čeká nudná kremace či pohřeb do země vycházející z naší legislativy. číst dále Úvod do sociologie / Jan Stern > NP č.489 > Fejeton Sociologie bývala nudnou vědou. Ale nudit už si dnes nemůže dovolit ani ona. Jeden z nejslavnějších sociologů našich časů naše časy kupříkladu popisuje tak, že v nich všichni sloužíme bůžkovi pohybu a že jsme se za tím účelem všichni proměnili v a) zevlouny, b) tuláky, c) turisty a d) hráče. číst dále