NP č.489 > Téma číslaSmrt v obaluJan Kalous

Pokud člověk nepřistoupí k radikálnímu řešení a kupříkladu se nevrhne do jícnu sopky, jak to měl udělat antický filosof Empedoklés z Akragantu, musí počítat s tím, že s nějakým obalem přijde do kontaktu i po smrti. Jsou samozřejmě i kultury, kde to jde bezobalově, předpokládejme ale, že naprostou většinu z nás čeká nudná kremace či pohřeb do země vycházející z naší legislativy.

Během loňských debat o chystané novele zákona o pohřebnictví lobovala Asociace soukromých pohřebních služeb ČR za zákaz papírových rakví – prý se mohou rozmočit, po pobytu v chladírnách mohou jít hůř zavřít a vlastně jsou i neekologické. „Všechno je to jenom konkurenční boj,“ kroutí nad těmito připomínkami hlavou Josef Menoušek, který ekologické rakve vyrábí už od poloviny devadesátých let. Používá pětivrstvou vlnitou lepenku vyztuženou dřevěnou kostrou, k lepení pak obilný dextrin nebo škrob. Rakve jsou natřeny vodou ředitelnými barvami, pokud ale klient chce přiznaný materiál, jsou k dispozici i rakve à la krabice z Ikey. Právě minimálně pětivrstvé rakve mají být používány i podle představ ministerstva pro místní rozvoj, které novelu připravilo. Podle Manouška je nelze používat do hrobky, naopak se dobře hodí při pohřbu do hlíny – rychleji si na ně sedne zemina a příroda začne okamžitě pracovat. Je ale ekologičtější kremace, nebo klasický pohřeb? U pohřbu do země může být problém s látkami používanými při balzamování, komín krematoria zas může do ovzduší vypouštět třeba rtuť ze zubního amalgámu.

 

 A po obřadu je tu ještě další obal, kterému se vyhnout nedá, plastová urna, ve které popel vydávají pohřební ústavy. Dál už to jde bez něj. Třeba na novém „zeleném“ hřbitově Les vzpomínek v pražských Ďáblicích člověku vykopou důlek pod jeho oblíbeným stromem. Stačí zahrábnout a s popelem si poradí kořeny. Konečně bez obalu.


autor / Jan Kalous VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Odpadkoví Stalkeři / Libor Hruška > NP č.489 > Téma čísla S analýzou odpadu pracují nejenom antropologové a archeologové, ale i vyšetřovatelé, bulvární novináři nebo političtí aktivisté. číst dále Neberte nám pokladní v obchoďáku / Darek Šmíd > NP č.489 > Novinky / Technoskop V budoucnosti si všechno oddřete sami – a zadarmo. Velký ohlas získalo na Facebooku hojně sdílené video o obchoďáku budoucnosti. V klipu jsou k vidění zákazníci, kteří s očima navrch hlavy bloumají mezi regály, zboží si házejí rovnou do kabelky a odcházejí zdánlivě bez placení. Nejde o halucinaci – ve videoklipu je k vidění prototyp skutečného obchodu Amazon Go. číst dále Nesmrdí nám zeměkoule? / Darek Šmíd > NP č.489 > Novinky / Technoskop Americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA má plné ruce práce s průzkumem vesmíru, ale věnuje velké úsilí také průzkumu naší vlastní planety. číst dále Tvá stopa / Libor Hruška, Jan Kalous > NP č.489 > Téma čísla Odpadky, které po sobě zanecháváme, jsou zátěží pro naši planetu. No, to je jasné jako facka. O tom se asi nemá smysl znova rozepisovat. My jsme se rozhodli na fenomén odpadu podívat z těch méně zjevných úhlů. Odpadky jsou totiž kromě jiného i úžasným zdrojem příběhů, na kterých lze ukázat nejen obecnější trendy vypovídající o naší civilizaci, ale i o konkrétních lidech a jejich osudech. číst dále

Nejčtenější články autora

Dědictví versus exekuce. Co s tím? / Jan Kalous > NP č.492 > Poradna první pomoci Co se stanete, když je váš plat zatížen exekucí a vy do toho dědíte? co dělat v případě, kdy dědíte podíl rodinného majetku? jak zabránit tomu, aby vaše exekuce nedolehla i na majetek zbytku rodiny? číst dále V práci tajím těhotenství / Jan Kalous > NP č.497 > Poradna první pomoci Aneta právě nastoupila do nového zaměstnání. Během prvního měsíce zjistila, že je těhotná. Momentálně to ale svému zaměstnavateli nechce sdělit, jednak se bojí, že těhotenství ještě nemusí dopadnout dobře, a také má strach, že o práci přijde. číst dále Tvá stopa / Libor Hruška, Jan Kalous > NP č.489 > Téma čísla Odpadky, které po sobě zanecháváme, jsou zátěží pro naši planetu. No, to je jasné jako facka. O tom se asi nemá smysl znova rozepisovat. My jsme se rozhodli na fenomén odpadu podívat z těch méně zjevných úhlů. Odpadky jsou totiž kromě jiného i úžasným zdrojem příběhů, na kterých lze ukázat nejen obecnější trendy vypovídající o naší civilizaci, ale i o konkrétních lidech a jejich osudech. číst dále Voda na čaj? Zmrzla / Libor Hruška, Jan Kalous > NP č.491 > Život prodejce Většina prodejců Nového Prostoru bydlí na ubytovnách, pár z nich ale mrazivé noci přečkává v extrémně spartánských podmínkách – jedni na podlaze opuštného domu, další v zahradní chatce bez kamen. O mezních situacích hovoří téměř nevzrušeně. Pátnáct pod nulou, to ještě jde. Při dvaceti už nám zamrzne voda v konvici. číst dále