NP č.474 > Pošli to dálFronty na kontejneryBarbora Bažantová

Je to pár měsíců nazpět, co pařížský radní Arash Derambarsh započal s kampaní upozorňující na to, že zatímco se v takzvaných vyspělých zemích plýtvá potravinami, každý devátý člověk na planetě trpí hladem.

Během pouhých čtyř měsíců za podpory místních veřejně známých osobností sesbíral 200 000 podpisů na petici usilující o to, aby se velkým supermarketům zakázalo vyhazovat potraviny blížící se konci doporučenému datu spotřeby. Jeho snaha měla náležitou odezvu – před pár týdny se ve Francii jako v první zemi na světě odsouhlasil zákon, který zakazuje supermarketům vyhazovat a znehodnocovat neprodejné zboží tak, aby se nedalo konzumovat. Místo toho bude nově každý obchod o rozloze větší než 400 metrů čtverečních muset buď podepsat smlouvu s vybranou charitou či potravinovou bankou, do nichž bude potraviny dovážet, nebo zaplatit pokutu.

Derambarsh, který sám vlastní obchod s potravinami a rozdává neprodané zboží chudým, se vyjádřil, že se chce zasadit o prosazení zákona i v ostatních zemích Evropské unie. Například ve Velké Británii se pod otevřený dopis Davidu Cameronovi, žádající o prosazení podobného zákona, podepsalo rovněž kolem 200 000 lidí. Na první pohled by se mohlo zdát, že má tenhle příběh šťastný konec, otázkou však zůstává, jestli spíš než o řešení skutečného problému nejde o minimalizaci škod. Skrze charitu se potraviny dostanou jen k vybrané skupině lidí a část těch, kteří se dřív samozásobili tzv. dumpster divingem – tedy vybíráním kontejnerů, zůstane znovu bez možnosti opatřit si jídlo. O hladovějících žijících mimo Evropu nemluvě. Za hranice pevnosti naše privilegovaná solidarita nesahá a většinou ani těm, kteří mají porozumění a pochopení, se nechce ukrojit si něco ze svého pohodlí a přestat se zbožím zahlcovat, než následně přemýšlet, co s ním, když už je. Co kdybychom, nedej bože, zase museli stát ve frontách na banány.


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Četník kontra Scotland Yard / Barbora Bažantová > NP č.485 > Pošli to dál Za poslední rok se z tématu imigrace do Evropy stal novinářský zlatý důl. Od ostnatých drátů na hranicích přes Angelu Merkelovou v evropském parlamentu až po francouzské pláže obsypané po zuby oblečenými ženami, pořád je o čem psát a mluvit a taky koho nemít rád. číst dále Fronty na kontejnery / Barbora Bažantová > NP č.474 > Pošli to dál Je to pár měsíců nazpět, co pařížský radní Arash Derambarsh započal s kampaní upozorňující na to, že zatímco se v takzvaných vyspělých zemích plýtvá potravinami, každý devátý člověk na planetě trpí hladem. číst dále Oscar vs. Godzilla / Barbora Bažantová > NP č.480 > Pošli to dál Nejsou dávno doby, kdy neznělo ještě tak absurdně, když někdo zpochybňoval globální oteplování. Dnes už téma znečišťování životního prostředí není tolik tabuizované ani přehlížené, ne každý ekologický aktivista je nazýván ekoteroristou, stále tu ale jsou různé maličkosti, o kterých se nijak zvlášť nemluví. číst dále Policie pod ochranou / Barbora Bažantová > NP č.482 > Pošli to dál Práce policisty je nebezpečná a jen pro silné povahy. Nikdy nevíte, kdy se o vás nebezpečně ramenem otře útlá aktivistka nebo kdy na vás někdo bude pokřikovat hanlivými jmény. Pokud jste o práci ve sboru přemýšleli, ale měli jste z podobných vyhrocených incidentů strach, dál se bát nemusíte. Ve sněmovně odhlasovali zákony, které policii konečně ochrání. číst dále