NP č.472 > FejetonUniverzity čobogaj něbogajJan Stern

Jeden dosti přeceňovaný autor kdysi vydělal pár milionů na tom, když nám prozradil, že všechno, co kdy potřeboval znát, se naučil v mateřské školce. Já, jakožto autor dosti nedoceněný, myslím si o tom svoje.

Teda pozor, ne že byste se ve školce nenaučili nic užitečného. Naučíte se tam opravdu všechno. Ale právě to nejpodstatnější onen dosti přeceňovaný autor opomenul. To víte, pastor.

„O všechno se rozděl“, „Hraj fér“, „Uklízej po sobě“, „Před jídlem si umyj ruce“. Ha ha. Tak tohle se naučíte tak leda ve školce z cukrové vaty. V té z prefabrikovaných betonových desek, v té azbestocementové, polyvinylchloridové, sololitové a linoleové, do které jsem chodil já, jsem se naučil úplně jiné, a dovolím si tvrdit, že i metafyzicky závažnější věci:

Aspoň jednou týdně je zelná polévka. (To abys pochopil, že někdy končí sranda.)

V buchtičkách se šodó je vždycky málo šodó. (To abys pochopil, jaký je život.)

Řaděj tě do dvojic, aby tě snadnějc spočítali. (To abys pochopil, že to, co ze začátku vypadá jako vztah, je nakonec jen byrokracie.)

Když tě někdo líbá, neznamená to, že tě má rád. Znamená to, že ho k tomu navedli – aby ses nakazil neštovicema a měl je za sebou. (To aby ses naučil, že na světě jsou fakt záludný lidi.)

Nikdy ti nikdo nevysvětlí, co je to čobogaj něbogaj, ale stejně to musíš zpívat. (To abys pochopil, že rým je důležitější než myšlenka, a unesl svět „mega výprodej, tak si ho dej!“)

Z jinovatky sněhuláka nepostavíš. (To abys pochopil, že z tebe filozof nebude, maximálně tak fejetonista.)

Rodiče ti říkají, že tam najdeš kamarády, aby nemuseli přiznat, že už tě maj plný zuby a potřebují si odpočinout v práci. (To abys pochopil, že když ti někdo slibuje něco pěkného, je na tom asi fakt dost bledě.)

Okolo chodí pešek. (To aby ses naučil, že budeš dostávat rány jen proto, že seš na blbým místě.)

Po obědě se jde spát. (To aby ses naučil, že když se ti zpomalí myšlení, nemáš se tomu bránit.)

Když po obědě usneš, přijdeš o to nejlepší. (To abys pochopil, že za dodržování pravidel se platí outsiderstvím.)

Holky se smějou jen legracím, které udělali kluci, kteří se jim líběj. (To abys pochopil, co jsou holky.)

Kluci se smějou bez sexuálního podtextu, ale někdy taky jen proto, že jsou to fakt gumy. (To abys pochopil, co jsou kluci.)

Když někdo dělá, že prdí, smějou se všichni. (To abys pochopil, že nejnižší společný jmenovatel existuje a kulturu tak lze založit.)

Přirození se panáčkům nemaluje. (To abys pochopil, že se nemusí nutně sdělovat vše, co je pravda.)

Ač všichni tvrdí opak, z modelíny lze udělat pouze žížalu. (To abys pochopil, že moc možností na světě nemáš.)

Cokoli postavíš z písku, druhý den tam není. (To abys pochopil, že největší chyba je promarnit příležitost rozdupnout to, co si sám vytvořil.)

Pejsek dělá haf. Teda nedělá, ale všichni to budou tvrdit. (To abys pochopil, že některé věci jsou trochu abstraktní.)

Učitelky milují figurky z kaštanů a sirek. (To abys pochopil, že příroda je surovina.)

Kolo mlýnský je za čtyři rýnský. (To fakt nevím, k čemu je, ale nevyhneš se tomu.)

Zlatá brána je otevřená, ale kdo do ní vejde, tomu hlava sejde. (To abys pochopil, co tě čeká v kapitalismu.)

Že je Fulghum pohlazení a já záhlavec? No jistě, ale já to s váma myslím dobře. Já vám o světě nelžu: Šodó jako když plivneš, jinak samý suchý těsto. Čégro pijaňéro.

P. S.: Kdo do ní nevejde, tomu sejde taky.


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Údery otevřenou dlaní / Jan Stern > NP č.460 > Fejeton Existují teorie pravící, že východní bojová umění vznikla tak, že Číňané zkopírovali chvaty vojáků armády Alexandra Velikého při jeho východním tažení. Jenže zatímco Sašovi hošani v boji muže proti muži protivníka prostě flákli nebo kopli, východní lid přiváděl drobnými úpravami dalších a dalších kopií původního originálu bojové chvaty k dokonalosti a takto vzniklo karate, kung-fu, judo a já nevím, jak se ještě všechno to vznešené bitkaření jmenuje. Východní lidy jsou zkrátka v kopírování mistři. číst dále Spasitelé, kde jste? / Jan Stern > NP č.530 > Fejeton Novověk lze definovat různě. Já jsem vystudoval fakultu sociálních věd, a proto definuji novověk jako éru sociálních věd. číst dále Pasivista / Jan Stern > NP č.498 > Fejeton Jsou věci, na které nejsem zrovna hrdý. Třeba že jsem viděl všechny díly seriálu Dva a půl chlapa. Ale pak jsou věci, za které se nestydím, ač mi leckdo naznačuje, že bych měl. Třeba za to, že jsem pasivista. číst dále My jsme všichni ho-ho / Jan Stern > NP č.459 > Fejeton Občas člověka pronásledují určité nutkavé představy. Člověka běžného (homo ordinaris) třeba představa, že má rozepnutý poklopec, i když nemá. Velké škody při tom nevznikají, krom toho, že si trochu unavíte ruku neustálým ohmatáváním rozkroku. Člověk hollywoodský (homo hollywoodiensis, slangově někdy též ho-ho) má nutkavé představy stejně jako člověk běžný, leč liší se tím, že mu tyto představy přinášejí nikoli malé škody, ale velké zisky. číst dále