NP č.457 > Pošli to dálSpořádané čtverceRad Bandit

Mám rád domy. Řady domů, kolem nich ploty, popelnice, auta, lampy a šňůrky silnic, teda spíš kostičky. Zkrátka ulice. Ulice zabočí, většinou za roh, a už je z toho výlet kolem bloku, neboli krátká kostička. Tak ji zná můj pes. Takových čtverců je nekonečně, dají se z nich dělat obdélníky, klikaté cik-caky, krátké i hodinové, úplný labyrint, když chcete – Žižkov.

Čert vem Žižkov. Podstatné je, že čím déle tu žijeme, tím lépe se umíme chovat. Čím více chodíme ulicemi, tím víc informací a návodů ke správnému životu získáváme. Za poslední rok už jich je pěkná řada. Víme tudíž, že támhle je hřiště, a proto hlavně „Nekopat do balónu“. Nevadí, nekopeme, jdeme dál. V Jeseniově zjišťujeme, že na „Soukromé zvonky, nezvonit“. Nezvoním, civilizovaně pokračujeme, přemýšlím jen, jak se asi tváří při pohledu na tu ceduli pošťák. A nedej bože Ježíšek, jak dlouho ten tam nebyl? V ulici Nad Parukářkou už víme, že jde o „Soukromý pozemek, nelamte plaňky“. Plaňky nelámu, zato si lámu hlavu nad tím, co je plaňka. Naproti na vratech je zase velký nápis „Zvoňte“. Počkat, tady něco nehraje. Kolik lidí už prošlo kolem a nikdo nezazvonil? Nevychovanci. Zásadně se chovám slušně, vykonám pokyn, zvoním a odcházíme za roh.

Už máme krátkou kostičku skoro za sebou, pytlík s hovnem položím na hromadu odpadu vedle popelnice, respektujeme totiž nápis „Soukromá popelnice, neházet odpad“. Za vozovnou ani nedutáme, tam totiž zase mají výstražné „Nerušte noční klid, nekřičte“. Z tohohle nápisu mám ale doopravdy noční můru. Už vím, že zase budu svědkem zločinu. Jsou dvě v noci a jako obvykle potkám usměvavou holku se psem, co má zlomený ocas. „Dobrý den,“ vystřelí směrem ke mně. Napadne mě: „Jaký den, co to mele?“ Ale ani nepípnu. „Barunooooo, poceeeem!“ zahuláká. Subverzivní anarchistka. Z noci si udělá dobrý den, jen aby mohla křičet pod cedulí. Nakopnu balón a jde se domů. Čtvereček je u konce.


autor / Rad Bandit VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Budíkové zákony / Jan Stern > NP č.457 > Fejeton Velké dějiny a děje jsou řízeny zákony, jako je Archimédův zákon, Ohmův zákon, zákon dědičnosti, zákon nabídky a poptávky, Starý zákon, Nový zákon, eventuálně vor v zakoně. No jo, ale co děje malé? Naše všednost? Jí badatelé a proroci zatím pozornost věnují jen malou. Přesto se lidé odpradávna pokoušejí zákon, který ji řídí, pojmenovat. číst dále Neohlášená ztráta lidskosti / Andrea Novotná > NP č.457 > Pošli to dál Jeden nově vzniklý pravicový server, který se tím patrně chtěl zviditelnit, a proto jej nebudu jmenovat, vydal na konci dubna rozhovor s českým „zvláštním velvyslancem pro energetickou bezpečnost“, Václavem Bartuškou. Muž s minulostí revolučního vůdce a následnou zářivou kariérou se zde představil jako člověk, který ví, jak to na světě chodí a kde je třeba ukázat tvrdou ruku. číst dále Dozdobené baroko / Jiří Ptáček > NP č.457 > Kultura | Výtvarné umění Vyzvat Jakuba Hoška, Anežku Hoškovou a Nik Timkovou, aby své malby vystavovali v barokním paláci, se jevilo jako šťastný nápad. číst dále Obsazená nejistota / Tomáš Havlín, Zuzana Brodilová > NP č.457 > Téma čísla Přestože právníci to zřejmě neocení, zažívá squating v důsledku krize celosvětovou renesanci. Zdá se, že ledy se prolamují také v Česku. Může to vydržet? číst dále