NP č.426 > Pošli to dálNávrat veřejné službyFilip Malý

Letošní předčasné volby postrádaly vyhraněné téma. Bývalé vládní strany pochopily, že politikou škrtů se u většiny lidí zdiskreditovaly, a tak jako by náhle opustily svou předchozí politiku a najely na sociální notu.

Letošní předčasné volby postrádaly vyhraněné téma. Bývalé vládní strany pochopily, že politikou škrtů se u většiny lidí zdiskreditovaly, a tak jako by náhle opustily svou předchozí politiku a najely na sociální notu. Představitelé TOPky pak v kampani vybízeli také k boji za demokracii proti „zemanovskému autoritářství“, ale problém s ohrožováním demokracie je složitější. Poměrně velkou hrozbou pro demokracii jsou asociální reformy, které ministři TOPky prosazovali.

Jde zejména o tzv. veřejnou službu, kterou zavedl Jaromír Drábek a zrušil Ústavní soud. Nezaměstnaným déle než dva měsíce mohl úřad práce nabídnout veřejnou službu až do výše polovičního úvazku bez nároku na mzdu. A pokud osoba takovou práci odmítla, přišla o podporu v nezaměstnanosti nebo dávky v hmotné nouzi. Podle Ústavního soudu byla veřejná služba v rozporu se základními lidskoprávními dokumenty, z iniciativy TOPky tak došlo v podstatě ke snaze kriminalizovat nezaměstnanost. Veřejná služba byla velmi podobná trestu veřejně prospěšných prací a s nezaměstnanými se mělo zacházet podobným způsobem jako s lidmi odsouzenými pro trestný čin. Nepřijatelnost nucených prací je přitom jedním ze základů demokratické společnosti.

Obnovení veřejné služby však ve volebním programu TOP 09 nechybělo ani tentokrát. A nejen u ní. Většina politických stran tak či onak vybízí k boji proti zneužívání dávek a k „aktivizaci nezaměstnaných“. Tato líbivá hesla totiž v uplynulých letech našla ve společnosti odezvu. A právě to je asi jedno z nejdůležitějších témat, které se časem může dotknout každého z nás. 


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Dieslové (multikulti) spiknutí / Filip Malý > NP č.465 > Pošli to dál Když v září naplno propukla aféra s podvodným softwarem, který koncern Volkswagen instaloval do vozů vyrobených v letech 2009 až 2015, aby zastřel fakt, že naftové motory nové generace zdaleka nejsou tak šetrné k životnímu prostředí, jak se avizovalo, zavládl v českých médiích zmatek.   číst dále Nemáš? Zaplatíš! / Filip Malý > NP č.457 > Pošli to dál Nekonečný seriál na motivy hledání smysluplné koncepce sociálního bydlení, která by tentokrát sloužila i někomu jinému než jen podnikavcům těžícím zdejší zlatou žílu v podobě velkokapacitních ubytoven pro chudé, má za sebou další neslavnou epizodu. Ne že bychom snad byli blíž katarzi, jen je pro její aktéry, kteří tahají za kratší stranu provazu, na obzoru nová dramatická zápletka, která dodá trochu svěží nejistoty tam, kde se staré hrozby zřejmě už přežily. číst dále Princezny s b rokovnicí / Filip Malý > NP č.488 > Téma čísla Japonský režisér Hajao Mijazaki, legenda anime, ohlásil v listopadu svůj triumfální návrat k celovečerním kresleným filmům pro děti i dospělé. Co lze vysledovat za uplynulé čtyři desítky let jeho výjimečné tvůrčí éry? číst dále Po stopách yettiho stop / Filip Malý > NP č.469 > Téma čísla „Když pouhé otisky prstů stačí k tomu, aby někoho přivedly na šibenici, měly by stopy stačit, aby prokázaly něčí existenci.“ (Ralph Izzard, novinář a dobrodruh)   číst dále