NP č.419 > Pošli to dálTo nevymyslíšAndrea Novotná

Story, v níž milenka úkoluje vojenskou rozvědku ke sledování manželky, a to vše prý v zájmu jejích dětí, stála premiéra politický život. Při jejím komentování se na Facebooku nezřídka objevovala výstižná věta: To nevymyslíš.

 

Story, v níž milenka úkoluje vojenskou rozvědku ke sledování manželky, a to vše prý v zájmu jejích dětí, stála premiéra politický život. Při jejím komentování se na Facebooku nezřídka objevovala výstižná věta: To nevymyslíš.

 

Není divu. Jenže zatímco první kauza, která se vyšetřuje, je skutečně jak ze špionážního románu s bizarní milostnou zápletkou, druhá je naopak až příliš všední. Poslanci dostali trafiky za to, že složili mandát poté, co řekli, že nemohou hlasovat pro církevní restituce. Tady se neozývá to nevymyslíš. Tady to znělo spíš jinak: No a co? Vždyť se to takhle běžně dělá. Podle některých novinářů je dokonce kriminalizace politické korupce „konec politiky“.

 

Soustavně všichni nadáváme na korupci, z reakcí novinářů to ale vypadá, že jsme si na ni už docela zvykli. Hlavně zapomeňte na řeči o tom, že poslanci budou hájit zájmy voličů podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Důležité je reálné fungování. A bez kšeftování s funkcemi by se dobře promazaný politický stroj zastavil. Proč vzpomínat na to, že původní smysl těch funkcí nebyl volný trh s poslaneckými hlasy, na němž je nakoupí ten, kdo má zrovna k dispozici více státních funkcí?

 

A tak se nakonec hlasem až příliš velké části české společnosti stal Václav Klaus, když na setkání organizovaném fašizující Akcí DOST vyzval politiky, aby si nenechali brát politiku „pány v kuklách“. To skutečně nevymyslíš.


 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Vrčení nukleárního tygra / Andrea Novotná > NP č.459 > Pošli to dál Budeme jaderným tygrem – zní z médií v souvislosti se zprávou, že vláda schválila energetickou koncepci, která počítá s výstavbou dalších bloků v Temelíně a v Dukovanech. Několik pochybovačných komentátorů začalo řešit, kde se na takovou investici vezmou peníze – jeden takový blok je totiž legrace odhadem asi za 150 miliard a v Česku, kde ceny staveb obvykle rostou podle indexu tunelu Blanka, to nejspíš nebude cena konečná. Zásadních zpochybnění jaderné energetiky ale už mnoho nezní, v inženýrském národě zlatých českých ručiček se to pokládá za okrajovou zábavu zelených kverulantů, technofobních paranoiků a jiných obvyklých podezřelých. Nejsme na Ukrajině a nový Černobyl či nová Fukušima jsou přece tak nepravděpodobné… číst dále