NP č.407 > Pošli to dálZneužívané penízeAndrea Novotná

Že jsou dotace z Evropské unie v korupčních podmínkách České republiky pro řadu pochybných firem příležitostí tunelovat, odklánět a posílat kapříky, se ví už dlouho. Listopadová zpráva Evropského účetního dvora ale dává porůznu se objevujícím zprávám o zneužívání dotací ještě jiné vyznění.

 

Česká republika je totiž podle evropských auditorů zdaleka nejhorší v kontrole dotací, která je věcí ministerstva financí. Toto ministerstvo přitom přehlíží i chyby, na něž bylo v minulosti upozorněno, a tak se jen těžko věří pouhému šlendriánu. Spíše to působí jako spolupachatelství.

Na ministerstvu financí sedí přísný muž Kalousek. Je z garnitury, kterou k moci vyneslo bití na poplach ve věci státního dluhu. Jako hrozbu se podařilo prodat národu „zneužívání“ sociálních dávek. Mohou za to hlavně Romové a „socky“, dodávalo se. Na ministerstvo práce a sociálních věcí poslal Kalousek své lidi, aby tomuto zneužívání zabránili. Pro jednoho z nich (prvního náměstka Šišku) si nedávno přišla policie a odvedla ho v klepetech. Je obviněný, že peníze na dávky zneužíval sám. Ministr práce a sociálních věcí Drábek se pak pro ostudu raději odporoučel.

Sociální dávky tvoří zlomek prostředků v rozpočtu, systémové rozkrádání je nebezpečnější. Kritika „zneužívání“ se navíc často mýlí v terči: Jak upozorňuje analytik Daniel Hůle z Člověka v tísni, častějším případem zneužívání než lidé na okraji společnosti jsou mladí ze střední třídy, kteří si z podpory v nezaměstnanosti zaplatí „prázdniny“ mezi dvěma džoby. A jak dodává sociolog Ondřej Lánský, o celou pětinu sociálních dávek, na něž existuje nárok, se nikdo nepřihlásí. Ze studu, který je s jejich pobíráním u velké části populace spojen.

Rozebírání státu zevnitř není tolik vidět. O prorostlosti korupčního systému i do těch úřadů, které by měly bdít nad kontrolou, se dozvídáme oklikou a až z Bruselu. Máme přitom tu čest s lidmi, kteří rozhodně nejsou sociálně slabí – a u nichž se zároveň opravdu nemusíme bát, že by jim stud zabránil přihlásit se o nějaké peníze.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Když žene hlad / Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová > NP č.407 > Téma čísla Co vede lidi ke vzpourám? Důvodů může být hodně, ale pokud není co jíst a ceny potravin jsou vysoké, je to poměrně spolehlivý ukazatel přicházejících nepokojů. Co tedy čekat v situaci, kdy se o jídle mluví jako o nové ropě?   číst dále Brno na pozitivní vlně / Tomáš Malík > NP č.407 > Téma čísla Je pátek večer a hlavní sál brněnského kulturního centra Semilasso praská ve švech. Na muže s aurou geniálního matematika se přišlo podívat na šest set lidí. Řeč nebude o ničem menším než o naději, hodnotách a životu v pravdě.   číst dále Vedla jsem vnitřní boj / Zuzana Brodilová, Tomáš Havlín > NP č.407 > Téma čísla Jindřiška Marková je sociální pracovnicí v organizaci Naděje. Zatím se věnovala převážně mladým lidem bez domova, ale říká: „Ať už jde o mladé nebo seniory, smysl své práce vidím v tom, umožnit jim zachovat si svou důstojnost.“   číst dále Konec / Jan Stern > NP č.407 > Fejeton Každoročně v tuto dobu na tomto místě čítáváte fejeton o rolničkách, kterým dal kdosi hlas, purpurách na plotně, které údajně voní, vánocích- vánocích, které nemilosrdně přicházejí a podobně. Jenže to je pasé. I skotačivé úvahy o tom, zda je víc sexy pyšná princezna nebo skromná Popelka, jsou již zhola zbytečné. Letos, jak jistě víte, to nemá cenu. Dvaadvacátýho končíme. Globálně, paušálně a definitivně. Je tady konec světa, řekli to Mayové, a tím pádem o tom jako milovník Vinetoua nepochybuji. číst dále

Nejčtenější články autora

Otázky nad „otcem vlasti“ / Andrea Novotná > NP č.458 > Pošli to dál Kulaté výročí narození Karla IV. je sice až za rok, jedná se ale o událost natolik významnou, že se její oslavy připravují s dvouletým předstihem. Politici, arcibiskup, rektor, ředitelé veřejnoprávních médií – zkrátka honorace na nejvyšší úrovni sedí už rok v „Národní komisi“, která má oslavy koordinovat. Aby také ne – bude se přece slavit „otec vlasti“ a „největší Čech“, kterým se středověký panovník stal před časem v televizní anketě poté, co byly jako neplatné vyřazeny hlasy pro Járu da Cimrmana. číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Střípky z dějin české emigrace / Andrea Novotná > NP č.460 > Téma čísla Z Česka v minulosti neodcházeli jen inženýři, jak nám dnes sugeruje jedna politička, když zdůvodňuje, proč není na místě cítit solidaritu s dnešními uprchlíky. Jsme národem emigrantů? A co se můžeme dozvědět z těch kapitol českých dějin, které se neodehrávaly v českých zemích? číst dále