NP č.404 > Ženská stránkaGender fuck...co?Rad Bandit

Přestože právě proběhl jeho třetí ročník, je možné, že jste o Gender Fuck Festu neslyšeli. Existuje však několik dobrých důvodů, proč mu věnovat pozornost.

 

V Evropě je to spíše výjimka. Narodíte se jako holka nebo jako kluk a je vymalováno do růžova nebo do modra. Tradiční představy o genderu předpokládají, že pohlavní role jsou určeny biologicky – tedy tím, co máte mezi nohama. Narodíte se jako žena, a tudíž se očekává, že se tak budete oblékat i chovat. Narodíte se jako muž a automaticky se očekává, že budete „chlap“.

Podíváme-li se však za hranice Evropy, zjistíme, že realita může být poněkud složitější. V některých zejména východních kulturách tento dvoupohlavní rámec nestačí. Společnosti citlivějších na harmonii ducha totiž často nabízejí daleko širší prostor pro přechodný stav mezi mužem a ženou, pro stav bytí oběma, nebytí ani jedním z nich, či schopností tyto rody měnit. Z pohledu zvenčí je naše západní, škatulkovací pojetí genderového systému notně nesvobodné.

 

Kašli na gender!

V polovině září v dejvické Klubovně rozdíly mezi pohlavími neexistovaly. Neexistovala totiž ani samotná pohlaví. Pražský festival Gender Fuck Fest letos tak již třetím rokem upozorňoval na nesmyslnost striktního oddělení světa mužů a žen. Prostor tu dostala radikální queer f ilosof ie, která nejen že si neláme hlavu nad tím, kdo jsme a za koho se považujeme, ale aktivně usiluje o boření zaběhaných genderových norem. Tohle se pak projevuje v nezbednosti, škodolibosti a rebelii proti zaběhnuté polaritě mužsko- -ženského světa.

Motto festivalu křičí na celé kolo: Fuckuj gender, co to jde! Návštěvník festivalu je pak barevným, hravým a v šedém světě často nezařaditelným tvorem. Akce tradičně přitahuje mnohé radikální i jiné feministky, alternativní lesby, trans lidi, gaye a všechny ostatní, co mají gender na háku.

 

Pošli kuklu

Budu si nosit na hlavě co chci, jak chci a kdy chci. Workshop šití kukel vzdal poctu nejen uvězněným členkám Pussy Riot, ale vlastně všem, kdo se s vtipem a odhodlaností dovedli postavit zaběhaným systémům potlačujícím lidskou svobodu. Co udělat na závěr? Vyfotit se v kuklách a poslat do Ruska.

Divadelní soubor Rozkoš, podpořený přítomností herečky Květy Fialové, dovolil nahlédnout do osudů ustaraných a neúplných rodin. V nejnovější autorské hře Taťkové a Kukačky aneb Všichni jsou úchylové zazněla citlivá sociální i genderová témata. Diskuse, debaty, film, divadlo, kapely a performance často s humorem reflektovaly omezenost světa, ve kterém každý máme svá předurčená místa a role. Nabízely svět jiný – takový, kde si s naší identitou můžeme pohrávat, nebrat ji příliš vážně. Blondýna s fousama? No a co? Chlap na podpatcích? Proč ne? Bourání předsudků probíhalo s poťouchlým úsměvem. Mohli jsme tak například zhlédnout hravou performance Queeroes in Plastic, kde děsivé potoky menstruační krve k slzám rozesmály jak obecenstvo, tak i samotné protagonistky. Témata však byla různá. Workshop Genderqueer v rodině naopak řešil problematiku výchovy dětí, které mají nekonformní gender, a radil, jak se tyto děti dají podporovat.

 

Aby nebyl

Mnozí v idí Gender Fuck Fest jako festival politický. Spojují se tu myšlenky tolerance, svobody, anarchofeminismu, antikapitalismu a ekologie. Jeho kořeny leží ve feministickém hnutí a takzvaných Lady Festech – festivalech ženského umění. Jeho zrod před třemi lety však dokazuje fakt, že se radikální feminismus v Česku nezastavil na mrtvém bodě. Kolektiv organizátorek neusiluje o přehlídku ženských kapel, které řežou do bicích stejnou silou jako chlapi. Jde o víc. Festival široce přesahuje rámec politiky. Jeho nejcennější hodnotu totiž představuje naprosto nepolitická a základní věc: Prožitek veselí a sdílení s ostatními bez ohledu na to, kdo jsme, s kým spíme a jak vypadáme. Petra, transka, jak se sama nazvala, k tomu měla jednoduché vysvětlení: „Tady nikdo nic neřeší. Co jsem zač, je naprosto irelevantní, ani se o tom nemluví. Za ty roky už jsem tak unavená vysvětlováním, kam patřím a kdo jsem. Tady prostě můžu jen tak bejt.“

Festival letos překvapil svojí návštěvností. Nejspíš se tak trochu stal i alternativou k Pražské Pride pro lidi, kteří chtějí více než jen být tolerováni. Neusiluje se tu totiž o rovnocennost se světem heterosexuálů. Není to festival, kdy v jedné lajně pochodují gayové, v druhé lesby a v jiné sympatizující heteráci. Usiluje se tu o to, aby svět žen, mužů a gay lidí prostě vůbec neexistoval. Ono totiž, kde není gender, není s ním problém.

 

Autorka je spolupracovnice redakce.

 


autor / Rad Bandit VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Všechno je to imaginární / Zuzana Brodilová, Tomáš Havlín > NP č.404 > Rozhovor Lenka a Tereza střídají umělecké pseudonymy jako ponožky. Jednou jsou MC Hydra a MC Hyena, podruhé MC Hogofogo a MC Pupupidu a občas se objeví i s třetí MC, Bárou. Společně ale vystupují jako Fakné a v Česku představují výjimečný úkaz.   číst dále Přednádraží, zanádraží, nikdo nesmí stát / Petr Pospíšil > NP č.404 > Pošli to dál Mnoho tiskařské černi se v okurkové sezóně prolilo o snaze radničních pánů z ostravského centra vyhnat Romy z Přednádraží. Jedná se o oblast starých domků, v níž město nejprve dlouhá léta kašlalo na stav kanalizace, aby pak její havarijní stav posloužil k nátlaku na okamžité vystěhování řádně platících nájemníků do předražených a přeplněných ubytoven.   číst dále Saturninovský syndrom / Jan Stern > NP č.404 > Fejeton Možná víte, že klasik rozdělil lidi na tři druhy. To podle toho, jak se zachovají, když před nimi v kavárně postaví mísu velkých, marmeládou nacucaných koblih.   číst dále Rutinní záležitost / Filip Malý > NP č.404 > Pošli to dál Dívá-li se člověk do minulosti, je v pokušení uvěřit, že dějiny jsou záležitostí několika významných lidí, kteří přímo „řídí“ naše osudy. My ostatní, anonymní jednotlivci, jsme jen pasivními diváky nebo pěšáky v šachové partii, kterými se táhne dopředu.   číst dále