NP č.390 > Pošli to dálDva miliony za rok životaAlexandr Budka

Na kolik si ceníme rok svého života, je otázka velmi ožehavá.

 

Naštěstí nejsme v situaci, kdy bychom si museli kupovat další právo pobytu zde na světě, jak to líčí sci-fi literatura a film. V poněkud jiné situaci jsou vážně nemocní, jejichž léčba stojí nemalé prostředky. Zvážit, kdy má ještě další léčba smysl, přináší reálné prodloužení života a jeho náležitou kvalitu, je nelehká eticko-medicínská otázka, ovšem také finanční. Čím dál tím více finanční. Posledním arbitrem by však jednoznačně měl být názor samotného pacienta, jeho záměr s vlastním životem, jinak skončíme u pošlapání základní lidské důstojnosti a vyčíslování nevyčíslitelného.

Přesně k tomu bohužel směřuje návrh zdravotnické reformy, podle které by měla být hrazena jen péče v ceně trojnásobku HDP na hlavu, tj. cca dva miliony, prodlužující život nejméně o rok. Otvírá se tím Pandořina skříňka sporných kritérií a těžko dokazatelných odhadů. Ne že by nebylo třeba zamyslet se nad smysluplností urputné léčby pacientů v terminálním stádiu – možnost jejího odmítnutí reforma obsahuje také a každý rozumný lékař potvrdí, že už tu měla být dávno. Ale dělat z výše domácího produktu hodnotu rozhodující o životě a smrti je trochu příliš.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Holka s ďáblem v těle / Tomáš Havlín > NP č.390 > Uličníci Olga Tichavová prodává Nový Prostor v Praze u Jindřišské věže. Poté, co jsme dopili turka v přilehlé hospodě, přemítala nahlas: „Co si o mně zákazníci pomyslej? Ale však tam není nic špatného. Že jsem byla grázl? Každej jsme byli nějakej. A já jsem byla moc bujná, no.“   číst dále Nejsem Ali Baba / Markéta Vinkelhoferová > NP č.390 > Téma čísla Kdo by neznal scénu z filmu Život Briana Monty Pythonů, v níž trhovec nutí nešťastníka na útěku před spravedlností smlouvat, protože se to tak patří? Naše cesty po arabském světě jako by tomu nasvědčovaly: dohadování o ceně se prý nevyhneme.   číst dále Slasti a strasti slev / Alexandr Budka > NP č.390 > Téma čísla Okřídlený citát Nechci slevu zadarmo dokonale vystihuje podstatu věci. Cena slevy je vyšší, než by se člověk nadál. Až příliš často u ní platí, že kde jeden získává, druhý tratí. A dopady lákavých nabídek jsou tím nepříjemnější, čím dovedněji jsou skryty očím váhajících zákazníků.   číst dále V duši zákazníka / Alexandr Budka > NP č.390 > Téma čísla Svět obchodu je tvrdý a nic se v něm neponechává náhodě. Zákazníci jsou neustále podrobováni zkoumání, kterak je co nejefektivněji přimět k utrácení. Není tedy divu, že výzkum trhu je působištěm mnoha psychologů, sociologů a dalších, původně pomáhajících profesí, zběhlých do komerční sféry.   číst dále