NP č.377 > Pošli to dálJiskra naděje pro HondurasJaroslav Fiala

Demokraticky zvolený prezident Manuel Zelaya, který byl před dvěma lety svržen armádním pučem a vyhoštěn z Hondurasu, se nedávno vrátil domů.

 

V zemi, která byla v uplynulém roce vyhlášena jako nejnebezpečnější místo pro novináře na světě, panuje velké napětí. Popřevratová vláda a nynější prezident Porfirio Lobo mají na kontě desítky politických vražd a stěží určitelný počet věznění a mučení svých odpůrců. Došlo tu také k brutálnímu potlačení protestů proti privatizaci školství a ohromnému nárůstu zločinnosti (přestože Honduras vždy patřil k zemím s nejvyšší kriminalitou).

Ačkoli bylo svržení Zelayi v roce 2009 vystaveno celosvětové kritice, ke které se zpočátku přidal i Washington, ministerstvo zahraničí USA nakonec nový režim podpořilo. Hillary Clintonová pochválila Porfiria Loba za „pokrok v oblasti lidských práv“ a konstatovala, že se situace vrací k normálu. USA též poskytly Lobově vládě úvěr v hodnotě 200 milionů dolarů na boj proti drogám. Podle nezávislých honduraských novinářů jdou peníze do kapes armádě a policii, tedy institucím, které stojí za represemi a do obchodu s drogami jsou zapletené: „Je velkou ironií, že USA dávají peníze těm, kteří zabíjejí lidi v Hondurasu,“ komentoval to jeden z nich.

Letos na jaře se situace opět vyhrotila. Vypukla generální stávka a týdně umíralo kolem pětadvaceti civilistů. Lobova vláda přesto v květnu uspořádala konferenci s optimistickým názvem „Honduras is Open for Business“ (Honduras je otevřený pro obchodování), jejímž účelem bylo přilákat zahraniční investory k nákupu toho, co sama drží pod kontrolou vojenskou silou. Ostatně není bez zajímavosti, že právě prezident Zelaya začal už během své vlády brzdit mohutnou vlnu privatizací, která se týkala i zdrojů vody. Zelaya se nyní po vyjednávání dohodl s Lobem na příměří a plánuje návrat do politiky. Čas ukáže, zda se stane další zkorumpovanou loutkou, anebo zkusí zvrátit místní verzi „kapitalismu pro jednadvacáté století“. V takovém případě mu ovšem hrozí, že se stane oficiálním nepřítelem, a na rozdíl od Porfiria Loba se promění v démona, který bude – podobně jako v případě Kuby – přitahovat enormní pozornost všech, kterým opravdu, ale opravdu záleží na lidských právech.

 


autor / Jaroslav Fiala VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Starostlivá Sibiř / Rad Bandit > NP č.377 > Reportáž S Earthcircuit a jejich plánem objet svět v dodávkách se čtenáři NP mohli seznámit ve vánočním čísle 365. Jak zaznamenali cestu přes širou Sibiř sami cestovatelé?   číst dále Tady jsem psem? / Olga Pavlova, Tomáš Havlín > NP č.377 > Téma čísla V českých útulcích žije kolem tří a půl tisíce psů. Kolik jich chovají české domácnosti, to si asi nikdo netroufne odhadnout. Jak se dotkne němých tváří změna v zákoně, podle níž už pes nebude pouhou věcí?   číst dále Za pec nebo na náměstí / Andrea Novotná > NP č.377 > Dějiny přítomnosti Přeskočila severoafrická revolta Gibraltar a šíří se do Evropy, nebo „jen“ vyvřela na povrch frustrace španělské nezaměstnané mládeže? Ať už si odpovíme jakkoli, květnové prostesty ve Španělsku jsou událostí prvního řádu. Škoda jen, že „naše, tedy Česká televize“ je jiného názoru.   číst dále Odhalování zločinů nedělá z člověka antisemitu / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.377 > Rozhovor Komiksového kreslíře a novináře Joe Sacca jsme potkali v Miami, kde představoval svou knihu Gaza: Poznámky pod čarou dějin. Vypadal docela jinak než postava v brýlích bez očí s masitými rty, známá z jeho komiksů. V následujícícm rozhovoru jsme se věnovali hlavně Palestině.   číst dále

Nejčtenější články autora

Zlo, koště a bradavice / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.355 > Téma čísla Primitivové a rozvraceči versus normální a slušní lidé. Rozdělování společnosti na nesmiřitelné tábory obvykle provázelo hledání vnitřních nepřátel. Také současné hony na čarodějnice však mají své inkvizitory a oběti, jejichž role se mohou velmi rychle proměňovat.   číst dále O mostech mezi hudbou a lidmi / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.379 > Téma čísla Spojení hudby a nejmodernějších technologií může vyústit do vzniku pozoruhodných nástrojů, léčby těžkých nemocí i poznávání sebe sama. Americký skladatel Tod Machover se o to pokouší už řadu let v sepjetí s vírou v lidskou tvořivost a změnu k lepšímu.   číst dále Odhalování zločinů nedělá z člověka antisemitu / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.377 > Rozhovor Komiksového kreslíře a novináře Joe Sacca jsme potkali v Miami, kde představoval svou knihu Gaza: Poznámky pod čarou dějin. Vypadal docela jinak než postava v brýlích bez očí s masitými rty, známá z jeho komiksů. V následujícícm rozhovoru jsme se věnovali hlavně Palestině.   číst dále Přestat být cizincem / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.342 > Rozhovor Může se Vietnamec stát někdy Čechem? Jak daleko může zajít islamofobie v Evropě? Mohou Češi pomoci řešit izraelsko-palestinský konflikt? Kudy vede hranice mezi nekritickou vstřícnosti a strachem z cizího? Rozhovor s politologem Pavlem Baršou.   číst dále