NP č.362 > Pošli to dálV sousedství mociAndrea Novotná

Jako již po mnoho let, i letos hostila Praha Fórum 2000 – konferenci založenou Václavem Havlem, jež si klade za cíl, propojovat ideje osobností na poli myšlení s mocí těch, kdo reálně rozhodují. Výsledek je ovšem poněkud rozpačitý.

 

Vedle lidí nesporně inspirat ivních, jako je např íklad sociolog Zygmunt Bauman, a různých v zásadě neškodných veličin na odpočinku, jsou mezi návštěvníky fóra i lidé, jejichž jména vzbuzují pozdvižení. Letos poprvé se proti fóru dokonce demonstrovalo. A důvod? Účast Paula Wolfowitze a Zdeňka Bakaly.

První jmenovaný je bývalým šéfem Světové banky, ještě předtím ale náměstkem na ministerstvu obrany USA v letech 2001- 2005. Demonstranti jej označili za jednoho z původců a plánovačů války v iráku, již ostatně již před nástupem do funkce horlivě propagoval.

Zdeněk Bakala zase proslul jako majitel dolů a člověk s tvrdými lokty vůči obyvatelům 45 000 bytů, které se mu po revoluci podařilo za netržní cenu získat. Před volbami dal 28,5 milionů stranám, které dnes tvoří vládu. Pro aktivisty se tak stal symbolem provázanosti mezi byznysem a politikou.

Fórum 2000 ale vyvolává i další otázky. Sponzorem slov o skromnosti a solidaritě je mimo jiné Coca Cola, imperial Tobacco a automobilka Škoda. V prostředí kravat a pražské i globální elity se mluví mimo jiné o chudobě a sociálním vyloučení – jakou přesvědčivost ale mají podobná slova pronášená v podobném prostředí a za tyto peníze?

Václav Havel se stal symbolem propojení pravdy a moci. Ovšem to, že namísto silné reflexe pronáší v posledních letech už většinou jen nicneříkající klišé naznačuje, že intelektuálům příliš těsné sousedství s mocí nesvědčí.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA