NP č.359 > Pošli to dálKdo nemá gen?Tomáš Havlín

Zatímco v Česku dozněl prvotní mediální zájem o Romana Jocha a chvění přetrvává už jen v určité části společnosti, v Německu se naplno rozhořela kontroverze kolem tamního politického „provokatéra”, Thilo Sarrazina.

 

Člen představenstva Německé spolkové banky a paradoxně stále ještě člen sociální demokracie (SPD) zachází o poznání dál. Jeho výroky na adresu chudých nebo muslimů (často se kryje) jsou všeobecně známé. Nyní se ale Sarrazin rozhodl své vědění systematizovat a statisticky zdůvodnit v knize, ve níž se opírá o populární eugeniku smíšenou s darwinismem. Inteligence se předává v genech, takže i hloupost je dědičná, a pokud navíc mají hloupí vysokou míru porodnosti, je to velmi špatné pro národní genofond, identitu i hospodářství, tvrdí v kostce. Podle Sarrazina je navíc správně, že chudí jsou tam, kde jsou, protože se narodili hloupí a s tím přece nejde nic dělat. Do okamžítého pozdvížení se zapojila média od večerních talkshow po celostátní deníky, v nichž se diskutuje i o tom, zda „biologistickému panoptiku” (FAZ) vůbec věnovat prostor. Také politické spektrum se s výjimkou radikálně pravicové NPD sjednotilo v odmítavé shodě a sociální demokracie řeší problém, jak se zvlčilého patriarchy zbavit. Levicovou image strany nepoškozuje jako první, ale ve srovnání s ostatními „výtečníky”, jako je Walter Clemens (odchod k liberální FDP) nebo Otto Schily (dnes tvář kampaně atomové lobby), působí jako hurikán Katrina.

Možná tolik nesejde, jak dopadne už druhý pokus o zabavení stranické legitimace. Sarrazin sice může přijít o autoritu, ale nic to nezmění na tom, že věšení terče na chudé může v reformami stresované společnosti najít připravené uši.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Ruce pryč od pumpiček / Jan Stern > NP č.359 > Fejeton Tento časopis existuje na podporu bezdomovců. Je v tomto ohledu dosti nevyvážený, neboť podporu bychom potřebovali spíše my, kdo dosud bezdomovci nejsme. My jsme totiž politováníhodní nevolníci. Koho? Krávovin, které zaplavily naše byty a my nemáme sílu je vypudit.   číst dále Rovnost, volnost, bratrství podle Sarkozyho / Alexandr Budka > NP č.359 > Pošli to dál Vyhošťování Romů z Francie se stává pomalu trvalkou zahraničních rubrik a tak nezbývá, než abych také zaujal rozhodné stanovisko. Více než rozhorlení ve mně však celá záležitost vzbuzuje rozpaky. A mnohé otázky.   číst dále Cirkus jako komentář / Jaroslav Fiala, Tomáš Havlín > NP č.359 > Téma čísla Zatímco zkraje 90. let jezdil Daniel Gulko do Prahy jako bezejmenný umělec, letos se vrátil v čele souboru Cahin Caha jako respektovaná postava nového cirkusu. Přitom si uchoval nejen image backpackera, ale také nevšední otevřenost a svěží názory na svou práci i dění ve společnosti.   číst dále Chytni si svého hašišáka / Petr Pospíšil > NP č.359 > Pošli to dál Mládežník v potrhané mikině s kapucí s nepřítomným výrazem (nakreslený tak, aby co nejvíce připomínal hejkala nebo jinou podivnou postavu z pohádek a večerníčků), pochopitelně potahující ze svého jointa a k němu přistupující nekompromisní příslušník Policie ČR. To je úvodní ilustrace osmistránkového taháku, který pro policisty vydala Národní protidrogová centrála, aby jim připomněla, co je skutečným nebezpečím.   číst dále