NP č.351 > Pošli to dálV dubnu za odpademMartina Křížková

Je duben, jak má být. Slunečné počasí láká ven. Dostupná zeleň ve městech i mimo ně přetéká lidskou aktivitou. Je vidět, jak občané hromadně běhají, jezdí na kole a kolečkových bruslích, vodí se za ruku navzájem či se psy. A již tradičně také uklízí odpadky. Kdo by neměl rád pohyblivý svátek moderní společnosti každoročně připoutaný k jaru?

 

Skauti z Chomutova si opekli večer buřta až poté, co celý den uklízeli igelitové sáčky, odhozené krabičky od cigaret a jiné smetí na břehu Ohře. V Karlových Varech vyhrál nejlepší dobrovolný uklízeč odpadků deset tisíc korun. V Litvínově zbavovali od lidského nepořádku cyklostezky až do Meziboří klienti veřejné služby.

Na Mt. Everestu právě začal riskantní výstup dvaceti šerpů, kteří doufají uklidit až několik tun odpadu z výšky kolem osmi tisíc metrů a možná i snést pod horu těla několika mrtvých lezců. V Himaláji je ovšem úklidová tradice mladší než v Evropě, takže některé odpadky lze datovat i do časů Hillaryho a ostatky mohou být i starší. Jsou nyní vidět i díky méně hmatatelnému lidskému odpadu: oxidu uhličitému. Se změnami klimatu mizí led, ve kterém byly skryty. To samozřejmě přidává dubnovému rituálu další rozměr. A i budoucnost vypadá slibně.

Produkce odpadu na Západě podobně jako ekonomika sice v poslední době lehce stagnuje, ale ani v příštích letech se nezmenší. Například jen při výrobě notebooku (i toho opravdu malého kolem kila) se od prvotních surovin vyprodukuje devět tun odpadu. Neskončí celý na břehu Ohře, ale i nepatrná část za pěkného počasí při úklidu potěší.

 


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Pro dárce hlasů / Martina Křížková, D. Kumermann > NP č.351 > Reportáž Kampaně politických stran jdou do finále. Vedle billboardů a televizních spotů, politici a nemnoho političek míří do ulic, potkat se s možnými voliči. Stejně jako minule.   číst dále Řev kytar v Bejrútu / Tomáš Halda > NP č.351 > Referát Navzdory složité politické i bezpečnostní situaci se hlavní město Libanonu vyznačuje bujarým nočním životem. Bejrútské hospody a kluby jsou každý večer zaplněné mladými lidmi a alkohol tu teče proudem. Stále častěji je slyšet o místní alternativní scéně. Dnešním Bejrútem zni punk, hip-hop i techno.   číst dále Zlatej Babica / Jan Stern > NP č.351 > Fejeton Není pochyb, že na světě existují nebezpečné knihy. Želbohu, nikdo nás před nimi nevaruje podobně jako ministr zdravotnictví před krabičkami cigaret. Je už načase, aby se i ministr kultury probudil z dřímoty a polepil varováními nejnebezpečnější z publikací.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále