NP č.340 > Pošli to dálChci platit daně!Alexandr Budka

Nad tou zprávou by zaslzel radostí každý utopický socialista věřící, že se bohatí s chudými dohodnou po dobrém. V Německu vznikla petice za vyšší zdanění bohatých. Na tom by nebylo nic pozoruhodného, kdyby s ní ovšem jako v tomto případě nepřišli sami boháči.

 

Chtějí, aby bylo i v krizi dost peněz na sociální výdaje, školství a životní prostředí a tato mimořádná daň by měla vynést až 100 miliard EUR. Iniciativa je to jistě sympatická, ovšem nadšení poněkud mírní fakt, že se k ní připojilo čtyřicet čtyři signatářů. Navrhovanou částkou půl milionu EUR v hotovosti u nás disponuje asi padesát tisíc lidí, takže i zde by byl počet signatářů hluboko pod hranicí statistické chyby, navíc v Německu bude dolarových milionářů jistě řádově více. Hrstka petentů tak ze všeho nejvíc připomíná oněch deset spravedlivých, které starozákonní Hospodin hledal v Sodomě a Gomoře. Zbývá však naděje, že se hnutí rozroste, jeho průkopníci ukáží cestu dalším kolegům boháčům a třeba časem pronikne i do našich zaostalých poměrů. Má totiž svou logiku, která se rychlokvašeným zbohatlíkům a jejich politikům obývajícím českou kotlinu musí jevit jak z jiného vesmíru. Vyjde mnohem levněji se o své bohatství rozdělit, než žít ve světě rozvráceném sociální a ekologickou krizí. Lze sice po jihoafrickém a americkém vzoru zřídit bezpečné enklávy, ale jejich udržování stojí mnohem víc, než „milionářská dávka“. Navíc od jisté hranice, kdy jsou potřeby uspokojeny, už peníze přestávají být motivem, navzdory tvrzení, že vyšší zdanění demotivuje a brzdí růst. K čemu potřebuje vydělávat ten, kdo už teď má víc, než dokáže do smrti utratit?

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Politická fraška po italsku / Dominika Prejdová > NP č.340 > Kultura | Film Trochu se zpožděním se dostává do českých kin italský film Božský, který na loňském festivalu v Cannes dostal Velkou cenu poroty. Bodoval tehdy s jiným italským filmem rovněž uvedeným u nás Gomorrou, přibližujícím objektivním dokumentárním stylem mechanismy italské mafie.     číst dále Reklama - zpravodajství zítřka / Jan Stern > NP č.340 > Fejeton Milí čtenáři, možná jste si již povšimli, že reklamní trh se před časem obohatil o takovou novinku. Když zpravodajský internetový server vydá nějaký článek, dejme tomu o výpočetní technice, speciální program k tomu na základě shodnosti klíčových slov automaticky připojí tématickou reklamu – v tomto případě tedy výrobců počítačů či třeba antivirových programů. číst dále Akce bílé divadlo / Andrea Novotná > NP č.340 > Pošli to dál Razie maskovaných policistů a noční zatčení. Tak vypadala odpověd státu na časté výtky, že nedokáže zasáhnout vůči novým nacistům, organizujícím rasistické provokace a udržujícím celé skupiny obyvatel (zejména Romy) v pocitu strachu.   číst dále Chobotnice z plzeňských práv, díl druhý / Jaroslav Fiala > NP č.340 > Pošli to dál Po sérii podezření z udílení „rychlotitulů“ pro politiky, policisty a vysoké státní úředníky nabírá plzeňská kauza dalších nevídaných rozměrů.   číst dále