NP č.339 > Pošli to dálPolicie? Kliďte se do bezpečíZuzana Brodilová

Jen pár týdnů poté, co policie při dobývání squattu na Albertově zadržela novináře MF dnes Pavla Eichlera, který zde připravoval reportáž, se s výkonem její moci dostal do konfliktu další novinář.

 

Zatímco Eichlerovi policisté „pouze“ vulgárně vyhrožovali, když se dožadoval telefonického kontaktu s rodinou, na který má ze zákona nárok („Telefon chceš? Do držky dostaneš!“), fotograf Lidových novin Viktor Chlad dopadl o poznání hůř.

Policista, kterého při čekání na zásah proti polským fanouškům na Letné rozzlobilo, že ho Chlad vyfotil, na něj vzápětí najel dodávkou a zlomil mu přitom nohu. Jeho kolega pak do něj se slovy „uhni, ty hovado“ ještě strčil. Fotograf si navíc stěžoval, že mu nikdo z mnoha kolem se pohybujících policistů v tu chvíli nepomohl – všichni dělali jakoby se nic nestalo. Celý scéna se přitom odehrál v jedné z klidných bočních ulic, kde policejní auta pouze parkovala.

Nic z toho už asi českou, vůči často mnohem horšímu chování policie otrlou, veřejnost nezarazí. Nepřekvapí už asi bohužel ani to, že poté, co policista fotografa seřval a perlustroval, absurdně hájil své počínání tím, že dotyčný muž nebyl jako novinář oficiálně a viditelně označen a že si myslel, že „je to nějaký jouda“ („joudu“ tedy dle této logiky na rozdíl od novináře mrzačit lze).

O pomyslnou třešničku na dortu celého incidentu se nakonec postarala mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Ta celou událost pro Lidové noviny komentovala s tím, že v momentě, kdy jsou „konkrétní opatření, tak jako zde, vyhodnocena jako vysoce riziková, je veřejnost informována a je věcí každého občana, jak přistoupí k ochraně vlastního života a zdraví“. Nepřímo tak formulovala to, čemu se oba nejvýznamnější české listy začaly výrazněji věnovat až ve chvíli, kdy došlo na „jejich“ lidi a i pak bohužel především v souvislosti s nimi – totiž, že v místě, kde zasahuje česká policie není pro občany zdaleka bezpečno (bez ohledu na to, zda se proti něčemu provinili). Potvrdila tak zkušenost, kterou před oběma novináři učinili mnozí jiní.

Výrok policejní mluvčí nevěští nic dobrého ani pro budoucnost. Třeba pro fotbalové fanoušky – ti by měli být na pozoru nejen před agresivními rowdies, ale i před těmi, kdo je mají chránit. A co teprve ti, kteří svůj aktivismus spojují s demonstracemi a veřejnými shromážděními? Je opravdu třeba počítat s tím, že účastníci demonstrace už jenom tím, že na akci asistuje policie (jako byla třeba ta proti pochodu neonacistů židovským městem) automaticky riskují zdraví či dokonce život?

 


autor / Zuzana Brodilová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Vraždy ve jménu druhotných ctností / Andrea Novotná > NP č.339 > Rozhovor Neonacistické zločiny, jako byl útok zápalnou lahví na romskou rodinu ve Vítkově, vyvolávají morální odsouzení a snahu o co nejpřísnější potrestání viníků. Nebylo tomu tak vždy. Anarchista Jakub Polák se v kauzách rasistických vražd angažoval především v devadesátých letech a poukázal na tendenci je bagatelizovat. Ohlédnutí za jeho případy vyvolává otázky: možná, že kdyby byla reakce společnosti od počátku důslednější, nemuselo k tolika zločinům k nenávisti dojít.   číst dále Instantní právníci / Alexandr Budka > NP č.339 > Pošli to dál Skandál na plzeňských právech nabírá takové obrátky, až se zdá, že fakulta začíná hrát roli obětního beránka nesoucího hříchy všech.   číst dále Profesionálové s duší nadšenců / Tomáš Havlín > NP č.339 > Téma čísla "Dokument je dnes jednou z nejživějších částí filmu," říká ředitel festivalu v Jihlavě Marek Hovorka. Vysoká místa to ale neví a tak zdejším tvůrcům nezbývá, než se postarat sami o sebe a roli státu suplovat. Má to i své kladné stránky.   číst dále Teroristé mezi námi / Jan Stern > NP č.339 > Fejeton Milí spolutrpící, drahé tyranky, už jste si asi povšimli, že jsem specialistou na otázky mezilidských vztahů. Pravda, neznám tolik gynekologických vtipů jako Radim Uzel, nemívám tolik vyhraněných názorů na psychické rozpoložení celebrit jako MUDr. Cimický a nemám ani tak roztomilé jméno jako dr. Šmolka. Ale to mně nemůže zabránit, abych dnes nepromluvil o vážném společenském problému, jímž je týrání mužů. číst dále

Nejčtenější články autora

Jing a jang, vole / Zuzana Brodilová, Tomáš Havlín > NP č.462 > Rozhovor DJ, středoškolský učitel a multiaktivista Jan Němec alias Raveboy se v posledních letech stal tváří řady různých iniciativ. O Czechteku, Miladě, osobním tréninku a kulturní agresi… číst dále Válka proti tamtěm / Andrea Novotná, Zuzana Brodilová > NP č.329 > Téma čísla Chudoba cti netratí, poučovalo starosvětské přísloví ještě v dobách našich babiček. O pár desítek let a nedospaných ideových kocovin později zmizela přísloví i se svým obsahem v propadlišti dějin. Diskuse o chudých naší doby opanovaly slogany vytvrzené údernými hesly o nepřizpůsobivých a neplatičích. Co se změnilo? číst dále Před zraky Evropy / Tomáš Havlín, Zuzana Brodilová > NP č.364 > Téma čísla „Pět set milionů párů očí se nyní upírá kam?“ hecuje Martina Adamcová publikum v plaveckém areálu Polanka, a to jí sborově odpovídá: „Do Třebíče!“ Píše se rok 1992, Hry bez hranic právě začínají a ještě nikdo neví, že ten rok za sebou třebíčští sportovci nechají nejen Prahu, ale rovnou celou Evropu.   číst dále Vzít do ruky sprej... / Andrea Novotná, Zuzana Brodilová > NP č.373 > Téma čísla Graffiti patřilo k vedlejším produktům revoluce. Stylizované nápisy na zdech přiblížily Prahu západu dříve než nové supermarkety a silnice. Policie zpočátku příliš často zasahovat neuměla nebo nechtěla. Příslovečné betonové džungle sídlišť tak vytvořily ideální prostor pro vznik místních „crew“. Všeho do času?   číst dále