NP č.329 > Pošli to dálCo všechno se nestaloMartina Křížková

Někdo v polovině dubna v noci zapálil dům ve Vítkově, kde spala devítičlenná romská rodina s malými dětmi. Dva dospělí a jedna malá holčička s popáleninami na většině těla byli hospitalizováni. Útok nebyl náhodný, žháři do domu hodili hned tři zápalné lahve s benzínem. Policie nevylučuje, že motivem činu byl holý rasismus.

Pak se stalo toto: město nabídlo zbytku rodiny zcela nevyhovující ubytovnu o dvou místnostech se slovy, že pokud se jim nezdá, mohou jít k příbuzným. Zároveň zorganizovalo sbírku na jejich nové bydlení, která i díky medializaci případu začala rychle fungovat. Rodina díky tomu přišla o část příspěvků od státu. Probudila se policie a do vězeňské nemocnice byl převezen i popálený otec rodiny. Vyhýbal se nástupu trestu za malý přestupek. Čeká na prezidentskou milost.

A co se nestalo: městem neprošla ani jedna demonstrace obyvatel Vítkova, kteří by odsoudili byť jen možnost rasistického útoku na své spoluobčany a vyjádřili jim solidaritu. Na místo neštěstí nepřijel ani prezident, ani premiér, ani ministr vnitra, aby podpořili oběti a připomněli, že podobné věci se v normálních zemích netolerují a že dokud povládnou oni, nemusí se nikdo z nás bát usínat. Ministryně zdravotnictví nenabídla okamžitě obětem školeného psychologa a žádný z úřadů tohoto státu nesáhl do rozpočtových rezerv a neposlal příslušný obnos postižené rodině, ať si za to pořídí nové bydlení. Žádná z firem, které dávají jinak své logo téměř na cokoliv, nechce tiše či veřejně přispět na nová okna. A nikdo z novinářů si případ nevzal za „svou“ kauzu. Nehledě na chybějící projevy emocí, zapálené svíčky, nekonečné vzkazy podpory a jiná stejně důležitá symbolická gesta.

Nelze vždy zabránit tomu, aby se podobné tragédie staly, ale lze zabránit tomu, aby se opakovaly.


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Jirka Žďárek / Alexandr Budka > NP č.329 > Uličníci jirka je veteránem np, prodává od září 2001. Spadly mrakodrapy a on se rozhodl se sebou něco dělat. Náš projekt mu pomohl znovu na vlastní nohy a tak mu zůstává věrný, i když se mu teď daří lépe.   číst dále Válka proti tamtěm / Andrea Novotná, Zuzana Brodilová > NP č.329 > Téma čísla Chudoba cti netratí, poučovalo starosvětské přísloví ještě v dobách našich babiček. O pár desítek let a nedospaných ideových kocovin později zmizela přísloví i se svým obsahem v propadlišti dějin. Diskuse o chudých naší doby opanovaly slogany vytvrzené údernými hesly o nepřizpůsobivých a neplatičích. Co se změnilo? číst dále Lepší než slunečný den... / Karel Veselý > NP č.329 > Kultura | Hudba Moimir Papalescu a Tonya Graves jsou the Stylists a na albu Passion is a Fashion stvořili sebevědomou poctu taneční hudbě sedmdesátých let.   číst dále Ordo lumen odborník / Petr Pospíšil > NP č.329 > Pošli to dál Vládě bez politického mandátu se někdy říká vláda úřednická nebo též „vláda odborníků“. Právě toto označení je dobrý marketingový tahák vzhledem ke zvuku, jaký slovo „odborník“ má. Zatímco označení „politik“ vyvolá ve velké části společnosti představu zkorumpovaného nýmanda (často právem), „odborník“ je vnímán jako někdo, kdo rozumí své věci, a proto si zaslouží důvěru. Jestli je tato důvěra zasloužená, ale často zjistíme až tehdy, pokud se daným odborníkům podíváme trochu na zoubek. číst dále